Ne higgyenek az ismeretlen személyeknek!


Egy férfi tett bejelentést a Pásztói Rendőrkapitányságra 2013. január 18-án a délelőtti órákban, mert idős hölgy szomszédjától ellopták a pénzét.
A rendőrök a beszerzett adatok alapján megállapították, hogy az idős néni csécsei otthonában megjelent két férfi azzal az indokkal, hogy a gondozó küldte őket, hogy fizessenek ki a néninek 10.000 Ft-ot, azonban csak 20.000 Ft van náluk, ezért azt fel akarják váltatni. Miután az idős hölgy nem váltotta fel részükre a pénzt, a két személy tollat és papírt kért tőle azzal az ürüggyel, hogy felírják a nevüket. Mialatt a hölgy a szekrényben kereste az íróeszközöket, addig a férfiak távoztak a lakásból. A néni ezt követően vette észre, hogy a szobából eltűnt 100.000 Ft készpénze.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzése érdekében legyenek nagyon óvatosak!
Amennyiben egyedül vannak, fokozott óvatossággal járjanak el ismeretlen személyekkel és csak különösen indokolt esetben engedjék be őket lakásukba!
A bűnözők gyakran időskorú sértetteket szemelnek ki maguknak, kihasználják jószívűségüket, óvatlanságukat és azt, hogy figyelmük könnyen elterelhető.
Fontos, hogy nagyobb összegű készpénzt soha ne tartsanak otthon és soha ne vegyék azt elő idegenek jelenlétében, mert ezzel kifigyelhetik, hogy hol tartják megtakarításaikat!
Amennyiben pénzváltásra hivatkoznak az ismeretlen személyek, azt tagadják meg!
Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnak, vagy gyanús körülményt észlelnek, azonnal értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es vagy 112-es telefonszámokon!
Figyeljék meg a személyeket, különös ismertetőjegyeiket, járműveiket, azok rendszámát és egyedi azonosító jeleit, hogy ezzel is segítsék az elkövetők gyors elfogását!

 

A Héhalmi Polgárőrség kéri a lakosságot, első sorban a nyugdíjasokat, hogy fokozott óvatossággal kezeljék az esetleges közművektől megjelenő idegen embereket.

A magukat valódi szakembereknek kiadó trükkös tolvajok jelenhetnek meg otthonukban.


A polgárőrség arra kér mindenkit, hogy addig, amíg nem bizonyosodtak meg arról, hogy az illető valóban az adott cégnél dolgozik-e, ne engedjék be lakásukba.


Kérjék el munkáltatói igazolványát, hívja fel a szolgáltatót, vagy ha egyedül tartózkodik otthon, hívja át ismerősét, szomszédját.

Vagy a Héhalom Polgárőrséget!!

 

Kedves Héhalmi Lakosok.

 

Lassan a nyakunkon van a tél és ebből adódon megjelennek a "fa árusok" Héhalomban. Kérek mindenkit nagyon figyeljen oda, mert nem egy olyan eset volt már, hogy idősektől lopták el értékeiket, miközben fát akartak eladni nekik. Kérnék mindenkit legyünk figyelmesek az "idegen" számunkra ismeretlen személyekre és ha gyanús személyt vagy gépjárművet látnak közlekedni az utcán esetleg azt látják, hogy "idegenek" mennek be idős emberekhez, tegyenek jelzést a rendőrség irányába a 107 vagy 112 számon.

Vagy a Héhalmi Polgárőségnek T:06 70 637 3985 számon.

 

Télen is óvja lakását a betörőktől !
2012.11.11. vasárnap 


Rendőrségi felhívás  !
A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét, hogy a téli időszakban a lakás-, pince, melléképületek és hétvégi házakba történő betörések megelőzése érdekében még gondosabban kell eljárni.  Óvják lakásukat, ahhoz tartozó raktárhelyiségeiket és hétvégi házaikat a betörőktől.  

Pár jó tanács értékeik megőrzésére:
Első és a legfontosabb, ha megnehezítik a lakóházba történő bejutását az illetéktelen személynek azzal, hogy a biztonsági kóddal ellátott lépcsőházajtót minden esetben zárják maguk után.
Huzamosabb távollét esetén kérjenek meg rokont, barátot a lakás rendszeres ellenőrzésére. Lakásukból történő távozáskor győződjenek meg az ajtók és ablakok zárt állapotáról.
A lakat és a „hagyományos” zár már nem véd meg. Többféle módszer egyidejű alkalmazásával érhető el a nagyobb biztonság:
Pl. több ponton záródó bejárati ajtó, retesz, biztonsági lánc, mozgásérzékelő, ajtónyitás érzékelő, lehetőséghez mérten riasztó berendezés.

A garázs és melléképületek esetében mindig győződjenek meg arról, hogy szorosan zár-e az ablak, illetve az ajtó. A bejárati ajtót ellátták-e jó minőségű lakattal, vagy zárral, a lakatpánt jó minőségű-e, és kívülről nem szerelhető csavarokkal látták-e el.

Nyaralók, hétvégi házak, hobbikertek, vagy ideiglenesen nem lakott lakóházaik védelme érdekében rendszeresen ellenőrizzék az épületen (pincén) található nyílászárókat, zárakat. Lakat helyett szereljenek (szereltessenek) fel megerősített biztonsági zárakat.  Értékesebb tárgyaikat ( televízió, rádió, drágább kerti gépek stb. ) huzamosabb távollét esetén helyezzék biztonságba. Az ablakokat lássák el védőráccsal.  Lehetőségtől függően alkalmazzanak elektronikai riasztórendszereket. Ha nem tartózkodnak  ott huzamosabb ideig, lehetőséghez mérten alkalmanként ellenőrizzék  a területet, a kertkapuk, nyílászárók, ablakok érintetlenségét.

Ha mégis betörnek a helyszínt  ne változtassák  meg – mivel értékes nyomokat semmisíthetnek  meg -,  azonnal értesítsék a rendőrséget !
Kérjük, hogy a helyi lakóközösség figyeljen a szomszédok értékeire, lakásaira is, gyanús idegenekre, akik csak céltalanul járkálnak, várakoznak a lakhelyük környékén. 
                                                             
            Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

 

 

Trükkös lopás

Az utóbbi időben országszerte megnövekedett a szélhámosok által elkövetett bűncselekmények  az úgynevezett trükkös lopások száma, pedig az ilyen jellegű jogsértéseket körültekintéssel, odafigyeléssel sok esetben meg lehetne előzni.

A következőkben néhány hasznos információt teszünk közzé, melyekkel e bűncselekmények egy részét megelőzhetjük, elkerülhető az áldozattá válás.

 

A trükkös lopások jellemzői a következők:

 

Az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetői főként az idős, nyugdíjas, egyedül élő embereket célozzák meg.

Magukat árusnak, közüzemi cég alkalmazottjának, vagy valamilyen hivatalos szerv munkatársának adják ki, és egy valósnak tűnő indokra hivatkozva jutnak be a lakásba.

Kifigyelik, hogy a sértett hol tartja a pénzt, és figyelmetlenségét kihasználva ellopják értékeit.

A vidéken élőkhöz, magánházban lakókhoz becsöngetve közlik, hogy vásárolni szeretnének, majd tíz-, vagy húszezer forintos bankjeggyel fizetnek az általában egy-kétezer forintos áruért. A sértettnek vissza kell adni, és csak az elkövető(k) távozása után derül ki, hogy az átadott pénz hamis.

 

Ne essenek áldozatul a szélhámosoknak!

 

Nagy veszélyt jelentenek a magukat valamilyen hivatalos szerv munkatársának, árusnak kiadó szélhámosok.

A módszer lényege, hogy önkormányzat dolgozójaként, vagy közüzemi szolgáltatást ellátó cég (áramszolgáltató, vízművek vagy más szerv) alkalmazottjaként lépnek fel az elkövetők, és arra hivatkoznak, hogy pénzt hoztak és visszafizetéssel kecsegtetnek. Egy 20.000,- Ft-os bankjegyet felmutatva, abból kérnek vissza. Előfordulhat, hogy egyszerűen csak a víz- gáz-, villanyóra leolvasására hivatkoznak, vagy házalóként éppen eladni, venni akarnak valamit. Eközben kifigyelik, hol tartja pénzét a gyanútlan házigazda, és figyelmét elterelve – vizet kérnek, WC-re, mosdóba mennek, „véletlenül” a másik helyiségben felejtik a mobiltelefont – készpénzétől „megszabadítják”.

Hogyan lehet elkerülni az áldozattá válást?

 

A szolgáltatók munkatársai sorszámozott, arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, egységes formaruhát viselnek! Ezek az igazolványok melyet fel kell mutatniuk, a legtöbb szolgáltató esetében csak személyi igazolvánnyal együtt érvényesek. Abban az esetben, ha igazolványukat mégsem mutatják meg, meg kell kérni őket arra, hogy igazolják magukat, ha a felszólításnak nem tesznek eleget nem szabad beengedni őket a lakásba, az udvarba.

A kertkaput, lakásajtót zárják kulcsra!

Lakótelepi lakás esetében mielőtt bárkinek ajtót nyitnának a kitekintő nyíláson át nézzék meg, ki akar bejutni Önökhöz.

Idegeneket semmilyen körülmények között ne engedjenek be a lakásukba! Ha mégis beengedik , mindig legyen Önökkel egy szomszéd, egy rokon!

Idegeneket soha, egy pillanatra se hagyjunk magára a lakásban!

Ne váltsanak fel nagycímletű bankjegyet idegeneknek! Nem lehetnek biztosak abban, hogy a pénz valódi! Inkább ajánljanak egy közeli boltot, vagy a postát, ahol fel lehet váltani a pénzt!

Bűncselekmény észlelése után soron kívül értesíteni kell a rendőrséget a 107, 112 segélykérő telefonszámon közölve a szükséges információkat. Amennyiben lehetséges a helyszínt érintetlenül kell hagyni. Ha a helyszínen bármilyen változás történt azt a rendőrhatóságnak jelezni kell.

Ezen bűncselekmények megelőzése közös érdekünk, ezért kérem lehetőségeikhez képest, vegyék figyelembe javaslatainkat.

 

Ne adjunk esélyt a bűnözőknek! Polgárőrség Héhalom.

 

 

 

Figyelj!!

 

Kérjük a lakosságot, hogy az ismeretlen, gyanús gépkocsik rendszámát jegyezzék meg, írják fel,  mert ez nagy segítséget nyújthat a későbbiek folyamán,  ha kiderül, hogy bűncselekményt követtek el településünkön.

 

 

 

Kerékpárosok..

Kérjük a kerékpárral közlekedőket, hogy  éjszaka  és  korlátozott  látási viszonyok esetén kivilágított kerékpárral közlekedjenek , továbbá   lakott  területen kívül használják  a  kerékpárosok  a  láthatósági mellényt is!