Egyes kategóriás, önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület megalakításáról értekeztek szeptember 17-én, Héhalomban.

2015.09.20 23:46
Önkéntes tűzoltó egyesület Héhalomban 
2015. szeptember 
Egyes kategóriás, önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesület megalakításáról értekeztek szeptember 17-én, Héhalomban.

Az eseménynek a héhalmi önkormányzat adott helyet, ahol a település polgármestere Bakos József köszöntötte környező tizennégy település polgármestereit, Berecz György tűzoltó ezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, Juhász László tűzoltó alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelőt, Határ Károlyt, a Karancs Speciális Mentőcsoport elnökét és Szarvas Sándort a Karancs Speciális Mentőcsoport műszaki mentés vezetőjét, valamint ismertette a témával kapcsolatos elképzeléseit.

Berecz György tájékoztatta a megjelenteket az önállóan beavatkozó tűzoltó egyesületek létjogosultságáról és beavatkozásairól. Kiemelte az elmúlt években átszervezett hivatásos tűzoltó-parancsnokságok és az újonnan rendszerbe állított katasztrófavédelmi őrsök általi működési terület lefedettség növekedését, melynek következtében a vonulási idő átlagosan húsz perc körüli lett. Mindezek ellenére a megyében két olyan terület van, ahol „fehér folt” jelentkezik a vonulási időben, mivel ezen területek településeire a hivatásos tűzoltók huszonöt perc alatt érkeznek ki. Az egyik ilyen „fehér foltot” Héhalom és a környékén elhelyezkedő települések alkotják. Továbbá az induláshoz szükséges tárgyi feltételeket ismertette a jelenlévőkkel.

A szakmai feladatokról, a kialakításról és működési feltételekről, valamint a személyi állomány feltételeiről Juhász László tájékoztatta a megjelenteket. A készenléti szolgálatot ellátó állomány tagjainak negyven órás tűzoltó alaptanfolyammal és PÁV-I vizsgával kell rendelkezniük. Az állomány, a képzését a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében indított tanfolyamon fogják megszerezni. Az egyesület működési területével kapcsolatban elmondta a tervezési kritériumokat.

A Karancs Speciális Mentőcsoport és a település között, előzetes egyeztetés alapján, Héhalomban egy önálló szakosztály alakulna a Karancs Speciális Mentőcsoporton belül, mely elősegítené az önkéntes szervezet megalakulását. A mentőcsoport technikai eszközökkel, szakemberekkel és szaktudásával tud segítséget nyújtani.

Határ Károly mindezek mellett az egyesület vállalt tevékenységeiről, az elmúlt években végrehajtott nagyobb beavatkozásokról, rendezvények szervezéséről és támogatásáról számolt be a megjelenteknek.

Az önállóan beavatkozó tűzoltó egyesület létrejötte, így a mentő tűzvédelem fejlesztése, nagymértékben növelhetné a lakosság közbiztonságát a környéken, valamint a terület gazdasági élénkítésében is fontos szerepet játszana. A tizennégy település polgármesterei egyöntetűen támogatták ennek a civil egyesületnek a létrehozását, és a működési feltételek biztosítását is vállalták.

Az értekezlet alatt felmerült kérdéseket a jelenlévő szakemberek megválaszolták és a részletek kidolgozására még további egyeztetéseket határoztak el.

 

Képek: Sörös Zoltán, címzetes tűzoltó őrnagy, KMSZ


 

Kapcsolódó képek:

Önkéntes tűzoltó egyesület Héhalomban Önkéntes tűzoltó egyesület Héhalomban