OPIT 1. Gyenesdiáson – Ifjú Forgalmászokat képeztek

2017.08.07 11:33

OPIT 1. Gyenesdiáson – Ifjú Forgalmászokat képeztek

Még jószerével fel sem került az Ó betű az iskolai osztálytáblákra a nyárelőn már régen várt felirat – VAKÁCIÓ – végére, az Országos Polgárőr Szövetség Ifjú Polgárőr Tagozata már szervezte idei, 14-18 év közötti fiataloknak szánt táborát Gyenesdiásra, a Tulipán Motelbe. A sietség oka, hogy ezúttal a június 18-23. közötti táborozást a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium finanszírozta, ám ennek július elseje előtt be kellett fejeződnie.

Nem volt hát könnyű helyzetben Horváth Róbert, az OPSZ ifjúsági, sport és karitatív alelnöke, hiszen pár nap alatt kellett feltölteni a 60 táborozó, s a 10 felügyelő létszámát. Hogy mindez hogyan sikerült?

_ Miután eredetileg augusztusra terveztük ennek a tábornak az időpontját is, bizony fel kellett gyorsulnunk. Szerencsére, az elmúlt évben létrehoztuk a világhálón az OPIT közösségi oldalát, s ennek segítségével kerestük meg – tehermentesítve a megyei elnököket – az érintett korosztályt, az Ifjú Polgárőröket. Talán meglepő, de viszonylag gyorsan sikerült feltölteni a létszámot – néhányaknak, akik „későn” ébredtek, nemet kellett mondani – s csak azért nem vagyunk hatvanan, mert betegség és egy sajnálatos kéztörés miatt négyen nem tudtak eljönni Gyenesdiásra. Ebben a táborban a szakmaiság fokozottan került előtérbe, külön is „kihegyezve” a közlekedésbiztonságra. Persze, nem feledkeztünk meg a testedzésről, a hazafias-honvédelmi nevelésről – kedden honvédelmi napunk volt lövészettel – s persze arról sem, hogy nyári szünidejüket töltik a fiatalok, így a balatoni strandolás és a buli sem maradhatott el…

Beszélgetésünk közben érkezett meg a Tulipán Motelbe Nemcsek Szandra gazdasági igazgató társaságában Pausz Ferenc, az OPSZ Közlekedésbiztonsági Tagozat vezetője. Adódott a kérdés: hogyan is lett e táborban a főszerep a közlekedésbiztonságé?

_ Az OPSZ Elnöksége által elfogadott közlekedésbiztonsági programnak vannak képzéssel összefüggő elemei is. Ennek sikerült megnyernünk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékeseit is. Részben a felnőtt polgárőrök – mintegy 100 fő – részére szerveztünk egy napos képzést, amelynek ismereteit az ott részt vettek tovább adhatják szűkebb pátriájukban az önkéntes bűnmegelőzőknek. Másrészt ebbe a programba illesztettük be az Ifjú Polgárőrök „forgalmász” képzését, ami arról szól, hogy a közútkezelés feladatrendszerétől a forgalomszervezésig minél több ismeretet szerezzenek a közlekedés velejáróiról. Egyben kapjanak inspirációt arra is, hogy pályaválasztás időszakában e szakma iránt is érdeklődjenek. Így tudtuk összekapcsolni a kellemest a hasznossal, azaz e tábor költségeit a NFM finanszírozza. Pályázat alapján a szerda délelőtti tréninget például a Közlekedésbiztonsági Intézet munkatársai – Hamza Zsolt és dr. Török Árpád – tartották.S az NFM biztosította pénzből jutott arra is, hogy közlekedésbiztonsággal kapcsolatos ajándéktárgyakat is adjunk a fiataloknak, így is inspirálva őket arra: a jövőben jobban figyeljenek, hogyan közlekednek akár egyedül, akár családi körben.

Mi sem természetesebb, összefutottunk Bán Gáborral, az OPSZ Ifjú Polgárőr Tagozat elnökével is a motel udvarán, aki nem győzte dicsérni a programon résztvevő fiatalokat.

_ Remek kis csapat jött össze, s a tíz felügyelővel, illetve a két önvédelmi kiképzővel gyorsan összehangolódott a társaság. Az „olajbogyók” igen fogékonyak a programra, a honvédelmi nap után például többen jelezték: szívesen folytatnák tanulmányaikat az érettségit követően honvédségi vagy rendészeti területen. Úgy tűnik, sikerült az elmélet, a gyakorlat és a kikapcsolódás összhangját eltalálnunk, mert csak dicsérő szavakat kaptunk a résztvevőktől.

Akik közül kettőt meg is szólaltattunk. A Tiszadobról érkezett Mata Tamás így fogalmazott:

_ Nem gondoltam volna, hogy ennyire szakmai lesz az idei tábor, ez kissé meglepett. Pláne, hogy két éve már jártam az OPIT-on, s akkor lazább volt a program. Persze, szükség van erre, hiszen valamennyien közlekedünk, s nem mindegy, hogyan. Mint ifjú polgárőrnek is szükségünk van az ilyen elméleti és gyakorlati ismeretekre, hiszen ezzel többek lettünk, olyan ismeretek birtokába kerültünk, amely csak keveseknek adatik meg…

_ Magam is voltam már 2015-ben itt Gyenesdiáson táborozni. Ez a mostani sokkal „szakmaibbra” sikeredett, amit persze korántsem bánok – hangsúlyozta a Pécsről érkezett Király Lilián. – Az egyetlen negatívumként az „ébresztőt” említhetem, ez az egy program, amit velem együtt sokan „halasztottunk” volna. Az első nap reggelén még nehezen ment az önvédelemmel összekapcsolt „reggeli torna”, azután ebbe is belerázódtunk. Tudom, egy ilyen közösségben rendszernek, rendnek kell lennie, keddtől már ment minden, mint a karikacsapás. Jók voltak a programok, sokrétű elméleti és gyakorlati képzést kaptunk, aminek javarészét tovább is tudjuk adni a környezetünkben lévő Ifjú Polgárőröknek, vagy éppen azon diáktársainknak, akik szeretnének önkéntes bűnmegelőzők lenni. A délutáni, KRESZ parkban rendezett, naponta nehezedő kerékpáros gyakorlati képzéseknek is nagy hasznát vettük! Meglepetés volt a csütörtöki baleseti szimuláció, hibáztunk is párat, de nagyon jó volt, hogy közösen kiértékeltük, mit tettünk, s így szembesültünk a rossz döntéseinkkel. Biztos, hogy még egyszer nem követjük el ezeket a hibákat, Örülök, hogy ismét itt lehettem!

Ezzel a véleménnyel nem volt egyedül. A pénteki táborértékelés és zenés est után nehezen tértek nyugovóra a másnap hazautazók. Mert életre szóló barátságok köttettek amellett, hogy valamennyien elméletben és gyakorlatban is gyarapodva térhettek haza Gyenesdiásról.

Szöveg és kép: Tóth Zoltán

 
 

 https://polgarorok.hu/opit-1-gyenesdiason-ifju-forgalmaszokat-kepeztek/