Töretlen a vendég polgárőr szolgálat

2017.08.07 11:11
Töretlen a vendég polgárőr szolgálat (+ videó)

A nyári idegenforgalmi szezon alatt a polgárőröknek is fokozott szolgálatot kell ellátniuk, különösen a nagy forgalmú strandokon, az oda vezető utakon, a strandoknál levő parkolóknál. A Balatonnál ugyanakkor az éjszakai szolgálatokat is biztosítani kell, hisz a sok szórakozóra, az éjszakai fürdőzőkre ugyanúgy vigyázni kell, mint a pihenni, aludni vágyók nyugalmára. A Gyenesdiási Polgárőr Egyesület nyolc éve gondolt egy nagyot, és meghirdette a vendég polgárőr szolgálatot.

- Ezzel egyrészt elérjük, hogy a nyári idegenforgalmi szezon alatt a Gyenesdiáson szolgálatot teljesítő polgárőrök száma megsokszorozódik, másrészt cserébe nekik üdülési lehetőséget biztosítunk – mondja Horváth Kornél, a Gyenesdiási Polgárőr Egyesület titkára. – A polgárőrök illetve ifjú polgárőrök a település különböző helyszínein, egymást váltva, naponta 18 óra szolgálatot látnak el. Eleinte a szomszéd településekből illetve Zala megye más részéről hívtunk vendég polgárőröket, de idővel rájöttünk, hogy a Balaton parti ajándéknyaralással elsősorban az ország keleti részén élőknek illetve a kevésbé tehetősen élő polgárőröknek, ifjú polgárőröknek érdemes kedveskedni. Hisz ők azok, akik nem, vagy csak nagyon ritkán jutnak ide.

Egy turnusban 12 fő polgárőrt illetve ifjú polgárőrt tudnak elszállásolni, ami az idei évtől kezdve az Országos Polgárőr Szövetség és Gyenesdiás Önkormányzatának anyagi támogatásának köszönhetően egy vendégházban történik. Az 1-2 ágyas szobák mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik, van főzési lehetőség, közös konyha, hall, ebédlő, tv, free wi-fi, nagy füves terület a napozáshoz, sportoláshoz, és az ellátáshoz természetesen hozzátartozik a napi háromszori étkezés biztosítása is.

- Az elmúlt nyolc év alatt eljutottunk oda, hogy a helyi lakosság már várja a polgárőröket – folytatja Horváth Kornél – és kapcsolatok, barátságok alakultak ki. A polgárőrök, ifjú polgárőrök becsülettel, lelkiismeretesen dolgoznak. A szolgálat egyébként annyira hatékony volt tavaly, hogy az idegenforgalmi szezon alatt egy bűncselekmény sem történt Gyenesdiáson, és ehhez bizonyára a polgárőrök munkája is nagymértékben hozzájárult.

 

Horváth Kornél elmondta még, hogy a szolgálatokat nem veszik nagyon feszesen, a nagy melegben a strandok területén szolgálatot teljesítőktől nem várják el a katonai fegyelmet. Megengedett, hogy pár kör járőrözés után 20 percre bemehet fürödni a tóba, majd utána felfrissülve folytathatja az önkéntes bűnmegelőzést.

 

A második turnusban a Nógrád megyei Héhalom településről érkeztek polgárőrök, ifjú polgárőrök Gyenesdiásra. Farkas Roland Márk ifjú polgárőr elmondta, hogy már második alkalommal vesz részt a vendég polgárőr programban. Szereti ezt a szolgálatot, mert gyakorlatilag gond nélkül zajlik. Lehet fürödni, ismerkedni, a Balaton és Gyenesdiás előnyét élvezni, az emberek rendesek, atrocitás nincs. Arra a kérdésre, hogy mi az eddigi tapasztalatod, a 17 éves ifjú polgárőr csak ennyit mondott: Nagyon szépek a lányok!

 

OPSZ (Lőwinger)

https://www.opsz.hu/zala-megye/toretlen-a-vendeg-polgaror-szolgalat-video